Mål deg til lønnsomme reklameinvesteringer

Jobb med de 8 kjennetegnene på effektiv reklame – mål om du treffer

Du kan ikke forbedre det du ikke måler, men det er først når du måler de riktige tingene at virkelig forbedring skjer. Det finnes mange gode kilder til å lære fra de beste om hvordan lage effektiv reklame . Vi anbefaler Peter Field og Kitchens lettleste «Effektboken» og har utviklet en reklametest som tar for seg 8 av de viktigste kjennetegnene på effektiv reklame som du kan lese om der.

 

 

1. Vær emosjonell

Reklame skal få oss til å føle noe, vi ønsker at den skal trykke på noen emosjonelle «knapper» hos mottaker. Det er mange måter å gjøre dette på, men vi kjenner umiddelbart om vi liker det vi ser eller ikke. Det er hjernens «fast thinking system» som gir oss magefølelsen. De tradisjonelle reklametestene måler kun det rasjonelle – det var ikke godt nok for oss. Vi har derfor utviklet en test som måler både emosjonell liking (adresserer hjernens «fast thinking system») og rasjonell liking (adresserer hjernens «slow thinking system»). Ved å vurdere begge og sammenligne mot andre gode kampanjer kan vi se om din kampanje treffer emosjonelt og rasjonelt.

2. Stå ut i mengden

Reklamekampanjer har ofte lange prosesser og det er mange som skal mene noe om resultatet. Det fører til at mange kampanjer ligner hverandre. For å bli husket må en kampanje være distinkt – den må stå ut og bli husket for noe. Det er mer lønnsom å være distinkt enn differensiert.

3. Gjør merket ditt berømt – skap en «snakkis»

Noen få reklamer står så mye ut at de blir en «snakkis», noe forbrukere deler med andre eller snakker om. Det kan være et ord eller uttrykk man tar eierskap til eller en historie som treffer. Det kan gjøre merkevaren berømt og være veldig effektivt, men er vanskelig og noen ganger risikabelt – det gjelder å bli husket for de riktige tingene.

4. Sørg for å bli gjenkjent

Det er mange som kommuniserer der ute og en avgjørende faktor for lønnsomheten i investeringen er at forbruker faktisk får med seg hvem avsenderen er. En tydelig posisjon og et kommunikasjonskonsept som tar ut posisjonen på en god måte gjør det også lettere å lage god branding i all kommunikasjon fra merket.

5. Sørg for at mottaker forstår budskapet ditt

Du har utviklet en merkeposisjon, en kommunikasjonsstrategi og et kommunikasjonskonsept, men skjønner mottaker budskapet du ønsker å formidle når det er tatt ut i reklamen? Det kan være vanskelig å både være distinkt og å formidle et tydelig budskap og noen ganger bommer vi på det siste – det blir for komplisert og budskapet forsvinner i kreativt uttak.

6. Vær relevant

Her er det mye rart å se til tider så la oss slå det fast – reklame må være relevant! Det som kommuniseres må være relevant for kategorien og for produktet. Det handler ofte om å dramatisere situasjoner og kontekster der behovet produktet eller tjenesten løser er relevante. Hvis du ønsker at forbruker skal ha lyst til å kjøpe produktet ditt – vær relevant!

7. Motiver til kjøp

Det er dette det handler om til syvende og sist – om forbruker har lyst til å kjøpe produktet ditt etter å ha sett reklamen. Vi må måle dette direkte, men det er også mange elementer som bygger opp under kjøpsmotivasjonen som vi må se i sammenheng med disse tallene. Vi trenger også se hvemsom blir motivert til å kjøpe så en bred testing og gode nedbrytninger er nødvendig.

8. Nå nye kunder

Det er ofte vanskeligere å få nye kunder til å bruke produktet eller tjenesten din enn å få eksisterende kunder til å kjøpe mer. Likevel kommer vekst i mange markeder fra lavfrekvente kunder. Vi må derfor være sikker på at reklamen når og treffer nye eller lavfrekvente brukere.

 

Perceptors reklametest måler alle de 8 kjennetegnene på effektiv reklame. Ta kontakt med Leif-Henrik, Stian, Terje, eller Steinar – så tar vi en prat om hvordan vi kan hjelpe deg å øke lønnsomheten av dine reklameinvesteringer.

Over tid vil reklametesten også bli et verktøy i diskusjonen med byrået – både i utformingen av kampanjen og i evaluering etter kampanjeslutt.

 

I Perceptor jobber vi med å hjelpe våre kunder til å vokse gjennom å ta gode beslutninger basert på reell og anvendbar forbruker- og kundeinnsikt.